Badania

Badania przeprowadzone przez naukowców z Katedry i Zakładu Żywienia i Dietetyki, Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Collegium Medicum w Bydgoszczy we współpracy z naukowcami z Instytutu Biotechnologii przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego wykazały, że Soki Zielona Tłocznia są bardzo cennym źródłem przeciwutleniaczy.

Wysokie zdolności antyoksydacyjne wykazały m.in.:

sok z czarnego bzu,

sok z aronii,

sok z malin.

 

Analizowano również soki pod kątem zawartości witaminy C, polifenoli, flawonoidów oraz antocyjanów, tu na uwagę zasługują:

sok z aceroli,

sok z dzikiej róży,

sok z żurawiny.

Badania opublikowane w czasopiśmie European Food Research and Technology:

Nowak_et_al-2018-Journal_of_Food_Science _2018_83(8)_2237_2246

Nowak_et_al-2018-European_Food_Resear_and_Technol_244_1897_1905

Scan _1_Zielona Tłocznia

Scan _2_Zielona Tłocznia

Scan _3_Zielona Tłocznia